lauantai 5. syyskuuta 2015

Viena do Castelo - Porto/Leixoes - Figueira da Foz - Nazare

 
 
Matka Porton esikaupunkiin Leioexiin tehtiin vähäisessä tuulessa moottorilla. Satamassa ei ollut enää vapaata sormilaituripaikkaa Piligrimin kokoiselle veneelle, joten saimme jäädä receptaan eli vastaanottolaituriin kylkikiinnitykseen. Palvelu satamassa oli hyvää ja ystävällistä.
Illalla käytiin syömässä läheisessä Ancora ravintolassa, missä ensi kerran koimme täkäläisen tavan, missä ilman eri pyyntöä tarjoillaan valikoima tapaksia, joista asiakas maksaa sen mukaan, mitä syö. Samoin ruoka-annoksesta maksettiin vain syöty osuus. Merjan rapuannos oli sen verran reilu, että vatsaan mahtui hyvien tapaksien jälkeen vain 2/3, minkä mukaan myös maksettiin. Täytyy sanoa, että matkailu avartaa. Palvelu oli erinomaista samoin ruoka.
 
 
Vanha linnoitus kätki sisälleen poliisilaitoksen.
 

 
Marina de Leioex.

 
Leioxoes oli kaiken kaikkiaan iso satama-alue kalastus- ja rahtisatamineen.
 
Portosta lähdettiin auringon paisteiseen aamuun ja hyvään 9-10 m/s sivumyötäiseen tuuleen. Purjehduspäivälle uutta vivahdetta toi reilun kokoinen aallokko, joka varsinkin meren korkeuserojen muutoskohdissa "kynnyksillä" oli huomattavan korkeaa. Mentiin jo aluksi kauemmaksi rannikosta, jossa aallokko oli tasaisempaa.
Figueira da Fozissa oli myös ns. reception-laituri, jossa ensin tehtiin paperityöt ym. ja sitten mentiin osoitetulle paikalle. Satama oli aivan kaupungin keskustan tuntumassa.
Figueira da Foz oli kaunis, siisti kaupunki, jossa oli hyvin hoidettuja viheralueita ja puistoja.
Figueirassa vietettiin kokonainen päivä venettä siivoten ja huoltaen sekä pyykkiä pesten. Siistittiin samalla itseämmekin; Make sai hiustenleikkuun ja parranajon ja Merja hiustenleikkuun.

 
Figueirassa palmut reunustivat rannan kevyenliikenteen väylää.

 
Satama-aluetta...
 
 
Figueirasta purjehdittiin leppoisassa, mutta riittävässä tuulessa Nazareen. Aallokkoa ei matkalla juurikaan ollut, joten purjeet pysyivät hyvin kuosissaan kevyestä tuulesta huolimatta.
Nazareen saapuessamme, tuli toisen sataman Marinero kumiveneellä vastaan ja kertoi, että heidän puoli ei voi ottaa meitä vastaan sataman koon ja matalan syväyksen vuoksi. Hän ohjasi meidät ystävällisesti viereiseen satamaan, jossa oli juuri sopiva väli Piligrimille. Satamassa oli myös kalastusveneitä ja selvästi esim. talvisäilytystä. Nähtiin myös kaksi suomalaisvenettä odottamassa miehistöjään.

 
Koko Portugali on ollut tähän saakka hiekkarantaa. Saavuttaessa Nazareen ranta on kalliosta, jossa eri kerrostumat erottuvat hienosti.

 
Nazaren kaupunki valkeine taloineen hohti auringon paisteessa.

 
Viereisissä kalastusaluksissa oli kauniit keulamaalaukset nimineen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti