maanantai 28. syyskuuta 2015

Portimao - Faro - Mazagon - Rota

 Portimaossa vietettiin mukavia päiviä rannalla ja kaupungissa. Matkaa oli kuitenkin jatkettava ja ankkuri nostettiin hyvissä ajoin aamuauringossa. Tuulet ovat olleet pitkään hyvin kevyitä, eikä kunnon purjehduskeliä ollut nytkään.
Matkalla nähtiin taas hienoja luolia ja korkeita rannan muotoja.

 



Faro sijaitsee Algarven rantaloma-alueella. Hiekkarantaa riittää silmän kantamattomiin. Satama on luxus tasoa ja kallis, niinpä suurella hiekkasärkkien erottamalla suistomaisella "sisämerellä" sijaitsevalla ankkurialueella oli kymmeniä veneitä.
"Sisämerelle" tultiin hiekkasärkkien ja aallonmurtajien välistä. Virta pyörteineen oli tuloaukossa melkoinen hullun mylly.
Faron kaupunki jäi kauemmaksi alueesta, mutta meren ja "sisämeren" väliin jäävällä särkällä oli oma kylänsä. Paikallisilla kalastajilla oli merkillinen tapa laskea verkkoja ankkurissa olevien veneiden väliin, vaikka paikka on karttoihin merkitty virallinen ankkuripaikka. Niinpä eräs hollantilainen venekunta nosti kalaverkon ankkurin mukana, onneksi eivät saaneet sitä potkuriin. Itse onneksi vältyimme verkon nostolta.
Toinen huomiota herättävä toiminta liittyi hiekan kuljetukseen. Hiekkaa oli joka puolella olevilla rannoilla. Jostakin syystä sitä kuskattiin pikkuveneillä paikasta toiseen, niin että veneet oli lastattu ääriä myöten ja uivat siksi huolestuttavan syvällä.


 
Veneitä ankkurissa utuisessa aamussa.

 
Paikallista asutusta hiekkasärkällä.
 

 
Virtaus kapeassa sisääntuloaukossa oli kova. Pois lähtiessämme nousuveden aikaan moottorin tehot riittivät kyllä, mutta pienemmällä veneellä ei olisi ollut mahdollisuutta päästä ulos.
 
 
Farosta tultiin pitkä päivämatka Espanjan puolelle Mazagoniin ankkuriin, jossa yövyttiin ja aamulla jatkettiin matkaa kohti Rotaa. Tuuli oli kääntynyt sopivasti vastaisen puolelle, joten purjeet vetivät hyvin. Matkalla nähtiin taas kauempana delfiinejä ja pari isoa meduusaa.

 
Mazagon

 
Rotassa paperityöt kestivät jälleen oman aikansa, koska lomakkeita täytyy tehdä sekä satamaa varten että poliisille. Ennen omalle paikalle siirtymistä otettiin polttoainetta ja kippari joutui vielä käymään antamassa yhden allekirjoituksen sen seitsemän jo annetun lisäksi.
Satamassa ollessamme Make vaihtoi uuden VHF- antennin kaapelin. Mastoon nosto ja lasku sujuivat ongelmitta, vaikka Merjaa vähän jännitti. 

 
Rotassa on monia madonna - patsaita mm. liikenneympyröissä.
 
 
Säät ovat olleet loistavia. Lämmintä on riittänyt myös merellä johtuen vähäisistä tuulista. Tänään maanantaina tuuli kuitenkin viuhuu mastoissa rajummin, joten matka jatkuu huomenna kohti Barbatea ja sitten onkin jo vuorossa siirtyminen Välimerelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti