keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Hellsö - Maarianhamina - Degerby - Seglinge


    Hellsön lahti.


Matka Hellsöstä Maarianhaminaan kesti noin kuusi tuntia. Tuuli vaihteli 3-8 m/s ja sää oli pilvinen. Osan matkasta pääsimme purjehtimaan hyvässä tuulessa, osan matkaa taitoimme moottorilla tuulen vähäisyyden/täysin vastaisen suunnan vuoksi. Reitti oli paikoitellen hyvinkin kapea, mutta kaunis punaisine saaristotaloineen.
Maarianhaminassa menimme länsisatamaan. Veneitä oli paljon, mutta hyvin myös tyhjiä paikkoja. Satamamaksu 34 € sisälsi sähkön ja saunan. Vietimme kaupungissa kaksi yötä. Vuokraisimme jälleen polkupyörät ja ajelimme pitkin lähiympäristöä. Maarianhaminan keskusta on pieni ja viehättävä kävelykatuineen, pikkukauppoineen ja katukahviloineen.
Satamassa näytti olevan hauska tapa huolehtia, että veneilijät laskevat lippunsa. Ensimmäisenä iltana klo 21 kuului ensin torven töräytys ja perään kova pyssyn pamaus sekä toivotus " god natt!", toisena iltana pelkkä pyssynpamaus hyvän yön toivotuksineen. Ei jäänyt lipunlaskuaika huomaamatta!



    Maarianhaminan länsisatama.

Maarianhamina olikin lomareissumme kääntöpaikka, ikävä kyllä lomaa on rajallisesti.
Seuraava etappimme oli Degerby. Matkalla saimme väistellä Silja Linen, Vikingin ja Finnlinesin peräjälkeen kapeassa salmessa. Matkan aikana kippari rälläköi pesuhuoneen lattialaatat, se ei varmaan satamissa olisi kovin tykättyä.



   
Degerby on vanha luotsiasema, jonka laiturin päähän kiinnittyimme poijuun. Yöllä herättiin, kun tuuli myrskysi melkein sivusta, poiju oli upoksissa ja liinan/poijuhaan kestävyys arvelutti. Ei auttanut muu kuin kipparin lähteä kumiveneellä viemään varaköysi toiseen poijuun ja varmistaa kiinnityksen pitävyys. Apuvoimiakin saatiin, koska kaikki muutkin laiturin veneilijät varmistelivat kiinnityksiään.
Degerbyssä myös paikallinen "satamakapteeni" kävi klo 21 huolehtimassa, että liput lasketaan ja maksut on maksettu. Kaikki liput laskettiin!

    Degrbyn laituri pilvisenä aamuna.


    Vanha luotsiasema.


Degerbystä Seglingeen saimme purjehtia koko matkan aurinkoisessa säässä. Paikoin tuuli oli täysin myötäinen, joten purjehdittiin virsikirjalla spriirapuomin pitäessä genuan kuosissaan. 
Seglinge on pinta-alaltaan noin 1000 hehtaarin saari, jossa asuu 40 asukasta läpi vuoden. Saarella on erikoisuutena syvä isohko sisäjärvi. 



   Seglingen satama. Pitäjän mukaan harvinaisen täysi laituri tähän aikaan kesästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti