sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Kuivastu - Kuresaari

 
Haapsalusta ajettiin koneella Muhun saarelle Kuivastun satamaan, koska tuuli oli vastaista, kevyttä ja lopulta hiipui kokonaan. Päivä oli aurinkoinen ja lämmin myös merellä.
Kuivastun satama oli lähes tyhjä, meidän lisäksi oli vain yksi suomalaisvene. Satamakapteeni oli hyvin ystävällinen ja reipasliikkeinen. Satama oli siisti, valmistunut 2012, sataman viereen on jatkuva yhteysalusliikenne mantereen puolelta. Sataman ympäristö on rauhallista maaseutua. Pyöräiltiinkin pätkä vanhaa historiallista Munakiviteetä eli isoilla mukulakivillä päällystettyä kylätietä. Oli sen verran pomppuista, että käännyttiinpä takaisin.

 
 
 
Kuivastun satama.
 
 
Kuivastun satamasta päästiin jälleen matkaan aurinkoisessa säässä ja leppoisassa, joskin vastaisen puoleisessa tuulessa. Purjehdittiin vaihtelevalla vauhdilla, koska tuuli hyytyi välillä lähes kokonaan.
Osa matkasta purjehdittiin täysillä purjeilla niin, että myös fokka oli auki lievässä sivuvastaisessa. Kaikkien purjeiden yhdistelmä toimi tuossa kelissä erittäin hyvin, koska vauhtia tuli puolitoista solmua lisää.
Liikennettä merellä ei ole ollut juuri ollenkaan. Lohusalosta lähtemisen jälkeen on nähty vain pari suomalais- ja saksalaisvenettä. Pari kertaa on nähty myös hylje.

 

 
Hylje seurailee matkantekoamme.
 
 
Täysillä purjeilla todella kevyessä sivuvastaisessa (5-7m/s).
 
 
Kuressaareen saapuminen oli mielenkiintoinen tapahtuma. Reitin kavetessa ja muuttuessa matalammaksi, laskettiin purjeet vielä todella vähäisessä tuulessa, jonka jälkeen rupesikin hetkessä puhaltamaan uskomattoman nopeasti parhaimmillaan 19 m/s.
Viimeinen väyläosuus Kuressaaren satamaan oli 2,3m syvä ja vain noin 20m leveä. Voimakas sivutuuli ja pöllyävä muta saivat aikaan jännät hetket. Välillä kaiku näytti vain 0m syvää kölin alla.
Satamassa saatiinkin kylkipaikka. Vastassa oli satamakapteeni ja muita veneilijöitä. Sataman sääntöihin on kirjattu, että sinut otetaan vastaan kun saavut ja velvoitetaan auttamaan seuraavaa tulijaa.

 
 
Loppuväylä Kuressaaren satamaan on ruopattu uoma. Ruoppausmaat ovat kerääntyneet penkereiksi väylän reunoille. Penkereet olivat täynnä merimetsojen pesiä. Haju oli etova.
 
 
 
 
Kuressaaressa on paljon nähtävää esim. keskiaikainen piispanlinnoitus ja
tuulimyllytaverna Veski.
 

 
Kuressaaren satama sumuisessa ja sateisessa säässä. Lauantaina tullessamme laitureissa oli Latvialaisia viikonlopun viettäjiä jahteineen, mutta sunnuntaina tuulessa ja sateessa paikalla oli enää pitkän matkan purjehtijoita.
 
 
 
Sataman lähellä on humoristinen hiisi Suur Töllin ja Piretin patsas.
 
Täältä jatkamme matkaa Latvian Ventspilssin satamaan. Tuuliennusteet näyttäisivät nyt hyviltä. Huomenna nähdään miten piti paikkansa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti