maanantai 27. heinäkuuta 2015

Lemmer - Lelystad - Amsterdam

 
Lemmeristä matkattiin Lelystadiin tuulisessa säässä. Leltstadin satamassa oli hyvin tilaa. Saapumislaiturilla oli kätevä systeemi, jossa vapaan venepaikan sai valita laatikossa olevista lapuista.
Satamassa oli monia hollantilaisia perinnetyylin aluksia, joita näillä vesillä näkee paljon eri kokoisina.
 
Amsterdamiin oli reilusti tulijoita. Viimeinen sulku ennen kaupunkia pakattiin tupaten täyteen veneitä. Sulutukset ovat kanavareitillä aikaa vieviä. Veneiden järjestäytyminen kestää samoin kuin veden laskeminen tai nostaminen, vaikka maksimissaan korkeusero on muuttunut maksimissaan 50 senttiä.
Meillä kävi hyvä onni satamapaikan löytämisen suhteen. Aoulus satama oli täynnä, mutta Sixhavenissa oli sopivasti yksi aisapaikka viisitoistametrisille veneille vapaana.
Satamaan pääsee tulemaan vasta klo 12 jälkeen, koska lähtöliikenne tapahtuu pääasiassa kahteentoista mennessä. Tämä helpottaa paikansaamista sekä liikennettä ahtailla kulkuväylillä.
 

 
Sixhaven sijaitsee noin kymmenen minuutin matkan päässä keskustasta. Sataman läheltä pääsee ilmaisella, nonstoppina kulkevalla lautalla kaupunkiin.
 
Amsterdamissa on paljon nähtävää ja ihmeteltävää; kaupunki ja kanavat omine ilmiöineen (kannabispaikat, naisnäyteikkunat..), taidemuseot, historialliset kohteet...
Hanna saapui Helsingistä kuudeksi päiväksi kylään, joten Amsterdamissa vierähti viikko hyvin.
Merja ja Hanna kävivät Vincet van Goghin museossa, jossa sai hyvän kuvan taiteilijan elämästä lukuisine töineen. Onneksi museoon mentiin jo heti yhdeksän jälkeen, koska vähän myöhemmin jono oli jo pitkä. Hanna teki hyviä ja edullisia löytöjä vanhantavaran toreilta. Kukkatorilla ei tähän vuodenaikaan ole juurikaan kukkia, mutta kukkasipuleita valtavat määrät. Viikon aikana Make huolsi myös venettä pesten ja vahaten.
 
Polkupyöriä tässä kaupungissa riittää. Pyöräparkeissa niitä on tuhansia ja kaikkialla kaupungissa joka puolella. Pyöräilijöille on tietysti omat ajokaistat.
 

 
Makeaan herkutteluun löytyy vaihtoehtoja ja näyteikkunat ovat houkuttelevia ja välillä hauskojakin...
 

 
Ydinkeskustan ja kauppakatujen ulkopuolella on mukava kävellä rauhassa katselemassa  amsterdamilaista tapaa elää ja asua...
 





 

 

 
 

 
Kanavanäkymiä iltavalaistuksessa ...
 


 
Amsterdamin vanha kirkko, joka on sisältä todella kaunis. Sisälle pääsee tutustumaan ilman pääsymaksua.
 

 
Amsterdamin keskusasema.
 

Nordseekanaalia pitkin kulkee suuria risteilyaluksia.
 

Jos haluaa nähdä, miten yläluokka on asunut 1600-luvulla, kannattaa käydä Museum Van Loonissa.
Talo on sisustukseltaan kaunis ja seinillä upeita maalauksia talon asukkaista.
Vieraillessamme Van Loonissa meidän lisäksi oli vain kourallinen turisteja, joten taloon sai tutustua rauhassa.

 
Talon keittiö pohjakerroksessa oli kodikas. Palveluskuntaa talossa on ollut 10-15.
 

 
Talon ja kuvassa olevan "hevosvaunuvajan" välissä oli englantilaistyylinen muotopuutarha. Kahvit omenatortun kera puiden katveessa maistui erityisen ylelliseltä.
 

 
Museum Van Loon.
 
 
Viikko vierähti Amsterdamissa pääosin aurinkoisessa ja kesäisessä säässä. Mukaan mahtui loppuviikosta yksi todellinen myrskypäivä, jolloin tuuli kävi puuskissa 28 m/s. Vene oli kallellaan laiturissa eikä satamassa tapahtunut liikettä suuntaan eikä toiseen.
Matka jatkuu Haarlemin kautta kohti Willemstadia...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti