perjantai 4. maaliskuuta 2016

Andora - Monaco - Bormes

 
Aamulla Varazzessa suunniteltiin matkaan lähtöä sateisessa säässä, mutta köysiä irrotettaessa sade loppui, ja sää muuttui aurinkoiseksi. Merellä ei juurikaan matkan aikana tuullut, mutta maininkia oli hyvin. Matka taittui hyvällä vauhdilla joutuisasti. Se olikin hyvä, koska Porto di Andoraan päästyämme tuuli jälleen yltyi saatuamme veneen kiinni laituriin.
 
 
Satamassa oli Varazzeen verrattuna huomattavasti pienempiä veneitä. Saimme paikan heti sataman suulta vierasvenelaiturista.

 
Andoran kaupunki oli pieni ja rauhallinen. Talot kohosivat jyrkästi kukkuloille.



 
Kuningaskalastaja tähyili saalista laiturin kupeessa.
 
 
Andorasta lähdettiin kohti Monacoa kauniissa, aurinkoisessa säässä. Tuulta ei juurikaan ollut ja maininki oli pientä, joten matkaa tehtiin 7-8 solmun vauhdilla kauniista säästä ja maisemista nautiskellen. 

 
Monia kaupunkeja ... lumisia vuoria...  myös delfiinejä...


 
 
Hercules Port of Monacoon kysyttiin paikkaa ennakkoon ja saatiin. Satamassa vieraspaikkoja on rajoitetusti, mutta nyt sesongin ulkopuolella oli tilaa. Satamaan ajettuamme kaksi kumivenettä marineroineen tuli meitä avustamaan. Tämä olikin hyvä juttu. Vaikka saimme paikan pienempien alusten laiturista, Estrella oli niin lyhyt, että mooring-köysiä piti jatkaa, että vene saatiin kunnolla keulasta kiinni. Pojat hoitivat köysien jatkamisen kätevästi kumiveneestä käsin.
 


 
Tässä seurassa Estrella on tosi pieni vene. Kuvasta näkee sen kyllä...


 
 
Täällä huomasi, että satamamuodollisuudet hoitaa varmaan yleensä miehistö, koska satamatoimistoa oli etsittävä kunnolla, että sen löysi. Sen sijaan joka paikassa oli opastuskyltit, missä Casino sijaitsee.
Palvelu oli ystävällistä. Veneen kokoluokka on niin pieni, että meiltä ei peritty sähköstä mitään, koska sitä kuulemma kului niin vähän.

 
Monaco oli erittäin kaunis, hyvin tiiviisti rakennettu kaupunki/maa. Make pääsi paikanpäälle miettimään formula-reittiä, joka kulkikin mm. laiturimme ohi.
Satamassa huvialukset olivat hulppeita, vaikka eräänkin nimi olisi sopinut paremmin meille; 'Little Fish' oli 40 metriä.




 
Monaco oli näkemisen arvoinen. Formuloiden aikaan tuskin tulemme omalla veneellä, koska taimmat ankkuripaikat maksavat reilusti yli 10 000 euroa.
 
 
 
Monacossa tehtiin aamupäivällä satamatoimistossa check-out ja lähdettiin Ranskan puolelle kohti Bormes les Mimosas satamaa. Puolen matkan jälkeen tuuli rupesi nousemaan ja aallokko sen myötä. Rannikon niemien ja syvyyksien vaihtelun johdosta, aallokko oli yllättävän terävää. Loppumatka mentiin matelemalla noin kahden metrin aallokossa.
Satamaan tultaessa, tuuli jo viuhui kovin. Laituroinnissa vastaanottamaan tullut satamahenkilö oli omanlaisensa touhottaja, joka ei selvästi osannut kertoa, mihin kiinnitytään. Vene saatiin tuulesta huolimatta kiinni, pitkästä aikaa kylkikiinnitykseen.

 
Meidän jälkeen tullut ranskalainen purjevene oli laiturissa tuulen yltyessä todella kallellaan.
Ranskalainen kippari kertoi, että hyvän talven jälkeen on ollut yllättävän tuulista viime viikkoina.
Seuraavana päivänä Bormesissa tuuli yltyi edelleen. Laiturilla käveleminen oli vastatuuleen työlästä.

 
Bormes les Mimosas on mukava, tällä hetkellä hyvin rauhallinen satama pienen kaupungin kupeessa. Hotellit odottavat tyhjillään turisteja. On mukava olla välillä muualla kuin ns. kaupunki satamassa. Viereiseen Le Lavandoun kaupunkiin kulkee rantoja pitkin hyvä kävelyreitti.

 
Mistraalituulet ovat täällä voimakkaat. Eilen tuuli koko päivän, tänään aamulla oli rauhallisempaa. Säätiedotuksen mukaan päivä olisi pitänyt olla tuulen puolesta leppoisa, joten tankkauksen jälkeen päätettiin lähteä jatkamaan matkaa. Päästiin avoimemmalle merelle niemen suojasta ja päätettiinkin kääntyä takaisin. Tuuli yltyi täysin vastaiseksi ja aallokko sen mukana nousi epämiellyttäväksi. Tuulet vaihtelevat todella paljon. Kun tuulee, tuuli on todella navakkaa. Toisaalta alueelliset vaihtelut lyhyelläkin matkalla ovat suuret. Ollaan täällä näillä näkymin viikonloppu hoppuilematta ja ensi viikon alussa jatketaan Marseilleen... Jos mistraalit sallivat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti