maanantai 28. maaliskuuta 2016

Valence - Les Roches de Condrieu - Lyon - Trevoux - Macon - Chalon sur Saone

 
 
Valencesta lähdettiin matkaan tankkauksen jälkeen aurinkoisessa, mutta hyvin tuulisessa säässä.
 
 
 
Matkalla nähtiin mukavan näköisiä kyliä ja pikku kaupunkeja esim. Tournon.

 
Ensimmäiseen Bourg-les-Valence sulkuun pääsyä jouduttiin jostakin syystä odottamaan lähes tunti.

 
Rhonen rantapenkereellä onnelliset aasit söivät tuoretta ruohoa ja jopa juoksivat vapaina veneen perässä.
 
 
Les Roches de Condrieun satamassa yövyttiin kylkikiinnityksessä. Kaupunki vaikutti edellisiin verrattuna vähän kuolleelta. Ainut avoinna oleva liike lähistöllä oli onneksi leipomo, jossa oli hyvät valikoimat.
 


 
Les Roches de Condrieun keskustalle tyypillisiä hyvin kapeita katuja.
Erään talon pienellä pihalla joku kasvatti vuohia.

 
Condrieu jakautuu kahdelle puolelle Rhonea.
 
 
 
Satama oli asiallinen ja edullinen.


 
Valencen ja Lyonin välinen alue on hyvin kumpuilevaa ja merkittävää viinialuetta. Viiniköynnösviljelmiä oli todella paljon ja kyltit kertoivat tilan omistajan...

 
Maisemat taloineen oli jälleen hienoja.

 
 
Lyoniin saavuttaessa Rhone muuttuu Saoneksi. Jokilaivoja oli parkissa monen näköisiä ja kokoisia. Yhdessä oli kannella puutarha narsissipenkkeineen ja pensaineen.

 
Vene kiinnitettiin kaupungin sydämeen joen varteen, josta oli helppo suunnistaa sekä Lyonin vanhaan että uuteen kaupungin osaan. 


 
Lyonin kuuluisin nähtävyys Notre Dame de Fourvier sijaitsee korkealla, jonne pääsee helposti kiskovaunulla.
 
 
Passerella St-Georges kävelysilta vie Saonen yli vanhaan kaupunkiin.

 
Lyon on kaunis ja näkemisen arvoinen kaupunki. Vanhassa kaupungissa on mielenkiintoisia kapeita katuja, erilaisia pikku kauppoja sekä lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Joen toisella puolella on laaja keskusta kävelykatuineen ja kauppoineen. Kaupungissa on paljon vanhaa, mutta esim. Croix-Russen alueella, jonne tutustumista kukkakauppias suositteli, henkii tietynlaista "boheemiutta" käsityöläisten työhuoneista ja putiikeista.
 
Kävimme yhtenä iltana syömässä ennen kuin bongasimme vanhan kaupungin kaikki ravintolat läheisessä ravintola La Condessa. Ruokalista oli alueelle tyypillinen: lihaisia patoja ym., mutta emme tällä kertaa olleet ihan vakuuttuneita ravintolan tasosta.


 
Notre Dame de Fourvier on rakennettu vasta 1800-luvulla. Ylhäältä avautui utuinen näkymä aamuisen Lyonin yli.

 
Kirkko on kaunis kullan ja turkoosin sävyinen sisältä.

 
Magnoliat kukkivat kaupungilla...
 
Kolmen päivän Lyoniin tutustumisen jälkeen Hanna lähti takaisin Suomeen ja me jatkettiin matkaa Saonea ylöspäin. Vastavirta on selvästi vähentynyt. Sulut ovat matalampia, tällä veden korkeudella sulutuskorkeudet ovat 2-4 metriä. 


 
Trevoux'ssa kaupungin kupeessa oli leirintäalueen yhteydessä ponttoonilaituri, johon saatiin vesi ja sähkö. Saapumispäivänä aurinko paistoi ja oli kesäisen lämmintä, mutta seuraavana aamuna sää muuttui sateiseksi ja kylmäksi.
Matka Maconiin oli liikenteen suhteen hyvin hiljainen sekä maalla että vesillä. Vastaan tuli ainoastaan pari rahtialusta.
Paikka paikoin virta tuo mukanaan erikokoisia puun runkoja  sekä oksia, joiden suhteen täytyy olla varuillaan. Osa on todella jyhkeitä. Yksi paksuhko oksa ui sen verran syvässä, ettei huomattu sitä ennen kuin aivan edessä. Onneksi Make kerkesi ottaa moottoreista vedon pois ja vauhti oli hiljainen. Oksa jäi kuitenkin kiinni oikeaan potkuriin ja vaati muutamia käännöksiä toisella moottorilla, ennen kuin se saatiin irtoamaan. Onneksi pahempaa vahinkoa ei tuntunut tulevan.


 
Macon on Porin ystävyyskaupunki.

 
Yövyttiin Maconin keskustan kupeessa kaupungin ponttoonilaiturissa.
Pont St-Laurent valaistiin näyttävästi hämärän tullen.

 
Toisena pääsiäispäivänä matkalla Maconista Chalon-sur-Saoneen nähtiin yllättävän paljon vuokrattuja huviveneitä. Myös erilaisia haikaroita patsasteli joen törmällä.
Monin paikoin joen hiekkapenkka oli murtunut. Chalonin satamaan päästyämme eräs englantilainen veneilijä kertoi, kuinka pari viikkoa sitten alueella oli ollut vesi todella korkealla(+3m). Veden pinta saattaa kuulemma kasvaa kovien sateiden johdosta parissa päivässä niin korkeaksi, että joella liikkuminen on kiellettyä.

 
Chalon-sur-Saonen satama.

 
Kaupungilla kävellessämme huomattiin omat merkit koirille, osannevatko koirat täällä toimia merkin mukaisesti?


 
 Täällä Chalonissa tehdään kauppareissu ja tankataan vettä ja dieseliä, koska yhden välietapin jälkeen käännytään canal Rhone au Rhinille, joka vie Reinille. Varsinkaan polttoainetta ei kyseisellä pätkällä monestakaan paikasta saa.

3 kommenttia:

  1. Hienoa .".kulkea " teidän matkassa näin matkakertomusten kautta....ihan vois joissain kuvissa vilahtaa teidän rakkaat hahmot myös....Rakkain terveisin waha äitee

    VastaaPoista
  2. Morjens seikkailijat toivottavasti saavat laitteet kuntoon että pääsette jatkamaan, vaikka ei tänne räntäsateeseen kannata hosua.T.Hanska ja Paula

    VastaaPoista
  3. Mukavia kirjoituksia ja mahtavia kuvia.. Ihan kuin ite olisi reissussa, niin hyvin kuvaatte tunnelmia, nähtävyyksiä yms. Toivottavasti pääsette jatkamaan matkaa, että saatte veneen vesille... Mukavaa reissua. Terveiset haimoosta!!

    VastaaPoista